Septit.net helpottaa septiasemien ylläpitäjien työtä

28.10.2023

Septit.net on veneilijöiden ylläpitämä verkkopalvelu, jonka tavoitteena on helpottaa veneiden septitankkien imutyhjennystä. Jo kahden kesän ajan veneilijät ovat voineet ilmoittaa toimivista ja toimimattomista asemista muille veneilijöille. Näin voidaan välttää turhaa ajelua toimivan septipumpun perässä.

Asemien ylläpitäjät pääsevät nyt mukaan

Septit.net pilotoi kesällä 2023 Espoon kaupungin kanssa ylläpitäjän palvelua, joka välittää Septit.netiin jätetyt vikailmoitukset suoraan asemien toimintaa seuraaville ylläpitäjille. Ylläpitäjät voivat myös kertoa veneilijälle korjaustoimenpiteiden etenemisestä haluamallaan tavalla. Tämä nopeuttaa vikailmoitusten perillemenoa ja auttaa suoraan palvelua käyttäviä veneilijöitä.

Ylläpitäjät näkevät myös tilastoja omien asemiensa katselusta ja annetuista raporteista. Ylläpidetyt asemat erottaa Septit.net-kartalla keltaisesta septi-ikonista ja asemaan kiinnitetyistä tarroista.

Pilotin perusteella ylläpidettyihin asemiin liitetään myös mahdollisuus lisätä asemakohtainen kysymys vikailmoituksen lähettäjälle. Tällainen voi olla esim. “palaako asemassa keltainen merkkivalo?” Vastaus välittyy vain aseman ylläpitäjälle ja lisää entisestään korjausprosessin nopeutta.

Ensi veneilykaudella asemien ylläpitäjät voivat myös merkitä asemansa suljetuiksi. Tämä helpottaa aikaisia ja myöhäisiä matkaveneilijöitä.

Ylläpitäjän palvelu on jo nyt tilattavissa ensi veneilykaudelle. Lisätietoa löytyy palvelut-sivulta.

Kumppanirajapinta tuo Septit.netin navigointisovellukseen

Septit.net on alusta alkaen jakanut asemien tiedot avoimena datana. Tämän johdosta monet kotimaiset veneilysovellukset ovat lisänneet imutyhjennysasemat omaan karttaansa.

Viime keväänä useampi navigointisovelluksen kehittäjä tiedusteli, voisivatko he lisätä sovellukseensa myös asemakohtaiset raportit ja raportointimahdollisuuden. Eli linkin sijaan veneilijä voisi katsoa muiden antamia ”kuntoraportteja” ja antaa omat raporttinsa poistumatta navigointisovelluksesta.

Aluksi asia tuntui periaatteellisesti vaikealta, mutta pienen kypsyttelyn jälkeen syntyi ajatus kumppanirajapinnasta, joka mahdollistaa tällaisen toiminnallisuuden rakentamisen.

Kumppanirajapinta ei ole vielä loppuun hiottu, koska rajapinta on paras viimeistellä yhteistyössä ensimmäisen kumppanin kanssa. Lisätietoa rajapinnasta löytyy palvelut-sivulta.

Rahoituksella ostetaan jatkuvuutta

Tähän mennessä Septit.netiä on kehitetty harrastusperiaatteella. Palvelu on kuitenkin osoittautunut tarpeelliseksi, ja jatkuvuuden turvaamiseksi on hyvä panna talous kuntoon.

Tämänhetkiset palvelut eli

ovat nyt ja aina maksuttomia. Septit.netin missio on tehdä ympäristöystävällisestä veneilystä helppoa, eikä mainosbannereita välkyttelevä karttapalvelu sulostuta kenenkään elämää. Avoin data on kunnianosoitus kaikille niille avoimen lähdekoodin kirjastoille ja datalle, johon Septit.net perustuu.

Maksuttomat palvelut on hinnoiteltu niin, ettei yhdenkään kunnan tai softatalon budjetti kaadu niihin. Ylläpitäjän palvelun vuosikustannus on pienempi kuin yhden huoltokerran lasku. Kumppanirajapinnan hinta seurailee geneerisen mainosnäytön palkkiota.

Rikkaaksi ei tässä pääse, mutta sehän ei olekaan Septit.netin tavoite. Pidetään siis jatkossakin vedet puhtaina!

Matti
septikommodori

Seuraa Septit.netiä Mastodonissa, Instagramissa tai Facebookissa!