Septit.net vuoden veneilyteko 2022 - Septityhjennysasemat kartalle kymmenentuhannen ihmisen voimin

10.2.2023

Septit.netin tavoitteena on helpottaa veneiden septisäiliöiden tyhjennystä. Karttapalvelusta löytyy 303 tyhjennysaseman sijaintitiedot. Veneilijät voivat raportoida käyttämänsä tyhjennysaseman kunnon ja siten auttaa muita veneilijöitä löytämään helposti lähimmän toimivan aseman.

Veneilytoimittajat ry valitsi tänään Septit.netin vuoden 2022 veneilyteoksi. Tuntui hienolta käydä pokkaamassa palkinto Vene 2023 –messujen lehdistötilaisuudessa.

Oikeasti lavalla oli kanssani tuhansia ihmisiä.


 


Tutustuminen näihin tuntemattomiin avustajiin on helpointa aloittaa palvelun ytimestä: kartasta, johon on merkitty veneiden imutyhjennysasemat.

Karttatasoja on valittavana viisi. OpenStreetMap on vapaaehtoisten ylläpitämä koko maailman kattava kartta-aineisto, joka on palvelun oletuskarttana keveytensä vuoksi. Traficomin ylläpitämät merikartta-aineistoja on kaksi: huviveneilijöiden käyttämä S-4 –notaatioon perustuva painettua karttaa jäljittelevä taso sekä ammattimerenkulussa käytetyn S-57 –aineistoon perustuva kartta. Maanmittauslaitoksen tuottamia aineistoja on kaksi: tuttu maastokartta sekä ortoilmakuvat, jotka ovat oivallinen apu esimerkiksi hyviä luonnonsatamapaikkoja etsittäessä. Traficomin ja Maanmittauslaitoksen avointen datojen rajapinnat ja niiden dokumentointi ovat kehittyneet aivan valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Imutyhjennysasemien ensimmäiset sijaintipaikat sain Pidä Saaristo Siistinä ry:ltä. Asemien nimiä ja sijaintikoordinaatteja oli vuosien varrella kerätty verkkosivulle, josta minun oli helppo jatkojalostaa ne karttapohjalle. Septit.netin startti olisi ollut melko toisenlainen, jos karttapohjalla ei olisi ollut yhtään karttaa.

Kartta-aineistoista ei ole juuri hyötyä, jos niitä ei saa näytettyä käyttäjälle. Avoimen lähdekoodin Leaflet.js -kirjasto on niin helppokäyttöinen ja hyvin dokumentoitu, että sain julkaistua ensimmäiset kartat vartin jälkeen. GitHubin tietojen perusteella kirjastoon on tehty yli 7500 committia (koodimuutosta) 781 kehittäjän toimesta.

Vauhtia avoimista kirjastoista ja graafisista elementeistä

Septit.netissä hyödynnetään Leafletin lisäksi yli kolmeakymmentä muuta ohjelmakirjastoa. Osa näistä on suurempia projekteja kuin Leaflet, osa pienempiä - jopa muutaman kehittäjän hankkeita. Webpack, Playwright, i18next, eslint ja Boostrap ovat satojen tuhansien muidenkin tietojärjestelmien vakiokomponentteja. Ne ovat kaikki avointa lähdekoodia, jota kuka tahansa voi maksutta ottaa käyttöön, muokata ja jakaa eteenpäin. Ilman näitä välineitä Septit.net:in tekeminen olisi ollut paljon vaikeampaa ja olisin saattanut lyödä hanskat tiskiin silkkaa laiskuuttani.

En ole lainkaan visuaalinen ihminen, mutta onneksi maailmalla on teitä muita, jotka ovat. Palvelun ulkoasussa hyödynnetään Bootstrapin ja muiden projektien avoimilla lisensseillä julkaisemia ikoneita ja graafisia elementtejä. Ilman näitä tuntemattomia graafisia suunnittelijoita Septit.net saattaisi näyttää samalta kuin eräs saksalainen toiminnanohjausjärjestelmä: toimii, mutta vaikea rakastua.

Ihanat ihmiset kannustivat eteenpäin

Septit.net julkaistiin marraskuussa 2021. Julkaisun jälkeen sain eri reittejä rohkaisevia viestejä: tämä oli jotain mitä oli kaivattu. Palvelun kautta raportoitiin uusista tai poistuneista septiasemista. @septitnet sai Instassa seuraajia, joista ihan kaikki eivät olleet ystäviä tai sukulaisia. Facebookin veneilyryhmässä palvelua peukutettiin. Venealan mediat julkaisivat lehdistötiedotteen pikku-uutisena. Ei mitään “miljoona seuraajaa viikossa” -ilmiötä, mutta koko ajan oli fiilis, että joku tykkää siitä mitä olen tekemässä.

Sain myös tukea virallisemmiltakin tahoilta. Pidä Saaristo Siistinä ry on antanut kautta linjan kannustavaa palautetta. Loppuvuodesta lähetin yhteistyöehdotuksen kymmenelle venealan yritykselle ja sain mukaan tiedotuskampanjaan Marinekaupan ja Nautikulman.

Asemien ylläpitäjille tarkoitettuun pilottiin etsin aluksi kahta kumppania, mutta lopulta niitä onkin kolme: Pidä Saaristo Siistinä ry, Espoon kaupunki ja Turun kaupunki. Näiden asiantuntijoiden avulla pääsen kehittämään palvelua, josta hyötyvät toivottavasti sekä veneilijät että tyhjennysasemien ylläpitäjät.

Septit.netin käyttöliittymässä on yli 200 käännettävää fraasia, joiden ruotsinnoksen takana on työkaverini Thomas Vikberg. Hän lähettää käännökset keskeltä pikkulapsiarkea ja väittää, että on hienoa olla mukana pitämässä vesiä puhtaina.

Avoimet resurssit vievät meidät uudelle tasolle

Avoimet aineistot ja tiedon jakaminen internetissä ovat vieneet omat kyvykkyyteni aivan uudelle tasolle. Ohjelmoinnin opettelu 80-luvulla VIC-20:n Reference Guiden avulla oli kovin toisenlaista kuin nykyään, kun käytössäni on parhaiden ammattilaisten blogikirjoitukset, Stackoverflow ja avoimet koodausteknologiat. Nykyään keskinkertainenkin devaaja voi aikaan ihmeellisiä asioita.

Olen valtavan ylpeä siitä, että voin olla vihdoinkin osana tätä avointa yhteisöä. Septit.netin septiasemien sijaintitiedot ovat avointa dataa. Se ei ehkä ole ihmiskunnan tärkein tietovaranto, mutta toivottavasti raaka-ainetta seuraavalle keksinnölle, joka ällistyttää meidät kaikki.

Kiitos kaikille teille, jotka olette mukana Septit.netin tekemisessä lähettämällä septiraportteja, peukuttamalla somejulkaisuja, ilmoittamalla palvelussa havaituista ongelmista tai kertomalla palvelusta naapuriveneilijälle. Pidetään vedet puhtaina!

Matti
septikommodori

Seuraa Septit.netiä Mastodonissa, Instagramissa tai Facebookissa!